Skip to content

Патека:Насловна arrow Насловна
На ден 30.6.2012 проектот тоур.рег, финансиран од Австриск�

На ден 30.6.2012  проектот тоур.рег, финансиран од Австриската Развојна соработка а имплементиран од КултурКонтакт во соработка со Центарот за стручно образование и обука организираше тркалезна маса која за цел имаше рефлексија од употребата на изготвениот Водич за феријална пракса за средните училишта од угостителско-туристичка струка.

На настанот присуствуваа преставници од коморите, средните стручни училишта угостителско-туристичка струка.

Прочитај повеќе...
 
На ден 6.6.2012 се одржа тркалезна маса во рамките на прое�

На ден 6.6.2012  се одржа тркалезна маса во рамките на проектот „Образование за одржлив развој во туризмот„, финансиран од Австриското Министерство за образование, уметност и култура и имплементиран од КултурКонтакт Австрија.

На настанот беше презентирана наставната програма за слободни часови: Одржлив развој во туризмот од угостителско-туристичка струка.

Прочитај повеќе...
 
Во периодот од 28-30.5.2012 делегација во состав од претстав

Во периодот од 28-30.5.2012 делегација во состав од претставници од Министерството за образование и наука, Центарот за стручно образование, Биро за развој на образование и Центар за образование за возрасни реализираше студиска посета во Австрија. Посетата беше во рамките на Договорот за соработка со Република Австрија во областа на образованието. Преку најразлични средби во повеќе институции, претставниците на македонските институции имаа можност да се запознаат со новините во австрискиот систем на образование.

Прочитај повеќе...
 
Одржан петтиот состанок на Регионалната мрежа за стру�

Одржан петтиот состанок на Регионалната мрежа за стручно образование и обука за Југоисточна Европа (SEEVET-Net)

На 4 и 5 јуни 2012 година во Милочер, Црна Гора се одржа петтиот состанок на регионалната мрежа за стручно образование и обука за Југоисточна Европа. Македонија заедно со Албанија, Босна и Херцеговина, Молдавија, Романија и Црна Гора е земја членка на оваа мрежа. На состанокот во улога на набљудувачи учествуваа и претставници од Косово, Словенија и Хрватска.

Тема на овогодишниот состанок беше „Јакнење на политиките за стручно образование и обука преку размена на искуствата за социјално партнерство меѓу земјите членки на ЕУ и земјите од Југоисточна Европа.

Прочитај повеќе...
 
31.05.2012, Oтворен повик за барање апликации

УСАИД најавува отворен повик за барање апликации за проектот „Поддршка на систем за кариерен и професионален развој на наставници“. За повеќе детали прочитајте овде:

http://macedonia.usaid.gov/Documents/grants/Advance%20Notice%20for%20TCPD%2005%2025%202012%20Final_Clear.pdf 

 
Промоција на Стандардите на занимања за средните стру�

10.05.2012 година, Промоција на Стандардите на занимања за средните стручни училишта

На ден 10 мај 2012 година, Четврток, во 12 часот, во Бизнис салата на Скопски саем, Центарот за стручно образование и обука беше домаќин на промоцијата на првите Стандарди на занимања изготвени во Република Македонија. Стандардите на занимања се изготвени во рамките на Твининг проектот „Поддршка за модернизација на системот за образование и обука“, финансиран од страна на Европската унија, а го спроведува Центарот за стручно образование и обука на Република Македонија во соработка со Институтот за стручно образование и обука на Република Словенија, и со голема поддршка на Проектот на УСАИД за подобрување на институционалното работење (Светско учење) и Проектот на Британски Совет „Вештини за вработување“.

Прочитај повеќе...
 
Соопштение – 12.12.2011 година
Почитувани,
 
Ве известуваме дека Центарот за стручно образование и обука – Скопје, сметано од ден 12.12.2011 година, се пресели во нови работни простории лоцирани во зградата на МРТВ (Македонска Радио Телевизија) на втори кат.
 
Новата адреса на Центарот е: Бул.“Гоце Делчев„ бр. 8, 1000 Скопје, поштенски фах 290.

 
Предлог текст: Стандарди за изведување практична обукa
Почитувани,

Врз основа на Законот за стручно образование и обука, Центарот за стручно образование и обука го изготви документот Стандарди за изведување практична обука на учениците кај работодавачите. Стандардите за опремата и просторните услови согласно закон, ги изготвува Центарот, а ги донесуваат коморите за својата област.
Со цел да добиеме квалитетен документ кој ќе ги исполни очекувањата и ќе биде општоприфатен од сите засегнати страни за стручното образование и обука во Република Македонија, документот го доставивме за мислење до сите релевантни институции и истовремено го објавуваме на нашата веб страна. Сите предлози, сугестии и забелешки ќе бидат добредојдени и најдобронамерно сфатени како Ваш придонес и желба за подобрување на квалитетот на документот. 

Прочитај повеќе...
 
Твининг проект - ИПА Компонента IV “Развој на човечки р�
            eu.jpg                                sl.jpg                                    mk.jpg

Стручното образование во активниот процес на модернизација

03.11.2011 - Лансирање на проектот “Подршка на модернизацијата на системите за образование и обука” (MK/07/IB/SO/03)

Активниот процес на модернизација на системите за стручно образование и обука преку Инструментот за Пред - пристапна помош започна во земјата.

Имајќи на ум дека програмите за стручно образование и обука се веќе застарени и не се поклопуваат со потребите на пазарот на труд,  загрижувачки се стапките на високата невработеност помеѓу матурираните ученици во средните училишта и долгите периоди на барање работа, проектот “Подршка на модернизацијата на системите за образование и обука” ќе се имплементира во следниве 20 месеци. 

Прочитај повеќе...
 
Стручна обука на наставници, 14 и 15 Октомври 2011 година
На ден 14 и 15 Октомври 2011 година во СОТУ „ Ѓорѓи Наумов“ – Битола се одржа дводневна стручна обука за наставниците од машинската струка, на тема „3D Моделирање“.
Прочитај повеќе...
 
<< Почеток < Претходна 1 2 3 4 Следна > Крај >>

Резултати 21 - 30 од 37
www.yesnetwork.mk
al.gif AL
  en.gif EN
   
РМ
bilten-banner.png

bannerbrosura.png
programi.jpg
СТРАТЕГИЈА ЗА СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ И ОБУКА 2013 – 2020